Programma LEIDINGGEVENDEN

Je kunt je inschrijven voor maximaal 3 activiteiten.
Je bent welkom op alle regionale bijeenkomsten!

Online masterclass

sturen op werkgeluk - resultaat: energie op de werkvloer

MAANDAG 13 november 10.30 - 12.00 uur

Leidinggevenden spelen een belangrijke rol bij het ervaren en verder integreren van werkgeluk binnen de organisatie. Maar wat is werkgeluk precies en hoe hangt dit samen met andere variabelen zoals verzuim en productiviteit? Wat zijn de fundamenten van werkgeluk en hoe kun je hier als leidinggevende invloed op uitoefenen?

Tijdens de online masterclass ‘Sturen op werkgeluk – Resultaat: Energie op de werkvloer’ voor leidinggevenden gaan de deelnemers aan de slag met de Gelukkig Werken Piramide. Dit is een praktisch gespreksmodel dat werkgeluk tastbaar en direct toepasbaar maakt voor zowel medewerkers* als leidinggevenden. Persoonlijk leiderschap en autonomie zijn belangrijke fundamenten van werkgeluk met energie op de werkvloer als resultaat. Tijdens deze masterclass leer je hoe je dit kan stimuleren bij medewerkers en hoe je het goede gesprek hierover voert.

8 van werkgeluk & het Nationaal Werkgeluk Onderzoek
Het model ‘8 van werkgeluk’ biedt leidinggevenden een goed kader om te bepalen aan welke knoppen je moet draaien om het werkgeluk binnen de organisatie duurzaam te verhogen. Tijdens deze masterclass worden de allerlaatste inzichten meegenomen uit het Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2023, dat eind september is verschenen. Daarbij wordt specifiek gekeken naar de positie van de zorg wat betreft werkgeluk.

Tijdens de break-out room sessie gaan deelnemers met elkaar in gesprek, zodat zij naar huis gaan met concrete tools, toegesneden op hun eigen team (situatie). Tijdens deze online masterclass komen ook leidinggevenden uit Oost-Nederland aan het woord om best practices te delen.

Werkgeluk is de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden. Tijdens corona is het belang van werkgeluk en werkbeleving nog belangrijker geworden. Werkgeluk beschermt medewerkers tegen stress, draagt bij aan de wendbaarheid, focus en innovatiekracht.

*Op 16 november verzorgt Onno Hamburger het interactieve webinar ‘Zelf sturen op werkgeluk’ voor medewerkers in zorg en welzijn.

Aan deze activiteit kunnen maximaal 200 personen deelnemen.

Spreker: Onno Hamburger

Onno is werkgeluk psycholoog en is de grondlegger van werkgeluk in Nederland. Sinds 2003 zet hij zich in om werkgeluk een onderdeel te maken van de bedrijfscultuur en na te denken over welzijn binnen organisaties. Onno heeft meerdere boeken geschreven over werkgeluk en verzorgt opleidingen voor o.a. de Erasmus Universiteit (Rendement van Geluk) en ondersteunt regelmatig verschillende hogescholen.

online inspiratiesessie

JOUW ROL ALS LEIDINGGEVENDE IN GOED WERKGEVERSCHAP

MAANDAG 13 november 15.30 - 16.30 uur

(Regio Stedenvierkant)

Deze inspiratiesessie biedt jou een nieuwe kijk op de rol van de leidinggevende binnen onze snel veranderende wereld. Door deze verbindende en versterkende rol werk je als leidinggevende mee aan goed werkgeverschap.

Deze inspiratiesessie geeft jou een nieuwe kijk op werk en inzicht in de vernieuwde rol als leidinggevende binnen onze snel veranderende wereld. Je gaat kennismaken met de amplitieve denk- en werkwijze en ontdekt waarom dit dé toepassing is van positieve organisatieontwikkeling van succesvolle organisaties. Dit met het doel om jouw organisatie te profileren als werkgever waar je graag komt werken en ook vitaal blijft. Kortom de basis van goed werkgeverschap en vitaal leiderschap.

Na deze sessie heb jij:

·      Een nieuwe kijk op werk en de vernieuwde rol van de
       leidinggevende.
·      Kennisgemaakt met de amplitieve denk- en werkwijze.
·      Inspiratie over amplitief leiderschap.
·      Voorbeelden van positieve communicatie en het effect ervan.
·      Tips voor het vergroten van welzijn op de werkvloer.

Aan deze activiteit kunnen maximaal 100 personen deelnemen.

Spreker: Ellen van Dieren

Ellen van Dieren is spreker, trainer en expert op het gebied van goed werkgeverschap. Ze is mede-oprichter van Talent College en gespecialiseerd in positieve psychologie, energiemanagement en amplitie: de denk- en werkwijze voor groei en vooruitgang van organisaties en haar medewerkers. Ellen heeft een passie voor het inspireren en motiveren van mensen om het beste uit zichzelf en hun werk te halen.

Fysieke workshop (2 delen)

1.maak werk van je droombaan
2.provocatief coachen

woensdag 15 november 9.00 - 12.30 uur

(Regio Zwolle)

1. Maak werk van je droombaan
Met ‘Maak werk van je droombaan’ stimuleren we werkgevers en werknemers in de regio Zwolle anders te kijken naar de invulling van werk. Door minder naar opleidingen en cv’s te kijken, maar talent en competenties centraal te stellen, kunnen meer mensen het werk doen waar ze goed in zijn en gelukkig van worden. Maar hoe voer je nu zo’n gesprek? Dat leer je tijdens de workshop ‘Maak werk van je droombaan: het voeren van het andere gesprek!’

Programma

  • Introductie Maak werk van je droombaan
  • Wat is een goed gesprek over (mijn) loopbaan en perspectief?
  • Wat is jouw rol als leidinggevende?
  • Wat levert het gesprek op?
  • De 5 regels van een goed gesprek

Resultaat
Na afloop van deze workshop kun je een beter/ander gesprek voeren met je medewerker(s) als het gaat om zijn/haar duurzame inzetbaarheid. Daarnaast weet je meer over de gratis tools Fit in je werk en Sterk in je werk en hoe je deze in kunt zetten.

2. Provocatief coachen
Provocatief coachen is een manier om vastzittende patronen te doorbreken, door middel van humor, verbinding en verwondering. Met provocatief coachen draai je als leidinggevende niet om de hete brij heen, maar kom je snel tot de kern. In de workshop ‘Provocatief coachen maakt je werk leuker’ maak je kennis met de basisprincipes van het provocatief coachen en ga je er vooral zelf mee aan de slag.

Bij provocatief coachen wordt vanuit een grondhouding van warmte, humor en verbinding verwarring gecreëerd bij de coachee. Vanuit deze verwarring wordt de coachee aangespoord om ideeën opnieuw te ordenen, waardoor er anders naar het ingebrachte probleem wordt gekeken. Is er eigenlijk wel een probleem? En levert jouw probleem ook niet heel veel voordelen op?

Provocatief coachen moet je vooral doen en ervaren om de impact ervan te begrijpen. Na een aantal demonstraties ga je als deelnemer met elkaar aan de slag, onder begeleiding van de workshopleiders. Denk dus alvast na welke eigen problemen jij wilt inbrengen, waarop je gecoacht wilt worden.

Locatie
Overkempe (locatie DeSeizoenen), Olst

Aan deze activiteit kunnen maximaal 25 personen deelnemen.

Sprekers workshop 1: Maja Poppe en Harriëtte Baas Sprekers workshop 2: Stephan Patz en Petra Bleijenburg

Maja is actief rondom allerlei vraagstukken op de arbeidsmarkt, waarvan de laatste 2,5 jaar binnen de regio Zwolle. Het verschil kunnen maken voor die ene persoon of dat ene bedrijf door kennis en expertise vanuit het netwerk bij elkaar te brengen, dat is haar drijfveer. Met het project Maak werk van je droombaan komen bovenstaande elementen samen en ze is trots dat ze als mens, professional en als inwoner van de regio Zwolle haar steentje mag bijdragen.

Harriëtte is werkzaam als loopbaanadviseur in de regio Zwolle bij het Team Vitaliteit & Preventie van WGV Zorg en Welzijn. Naast het begeleiden van loopbaan- en re-integratietrajecten is zij coördinator van de Matchtafel regio Zwolle en het Verzuimnetwerk regio Oost. Om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in zorg en welzijn te bevorderen, voert zij gesprekken Fit in je werk (preventief; vitaliteit mentaal en fysiek) en Sterk in je werk (loopbaanontwikkeling).

Stephan is werkzaam als manager Prevalidatie, leefstijlcoach en projectmanager Goed werkgeverschap. Tijdens zijn opleiding tot integrale leefstijlcoach raakte Stephan opslag verliefd op de provocatieve coaching stijl. Vervolgens ging hij in de leer bij Jeffrey Wijnberg & Jaap Hollander, de grondleggers van de provocatieve stijl in Nederland. Naast congruent coachen zet hij provocatie in binnen zijn werk als manager en coach in de zorg.

Petra is werkzaam als procesbegeleider, programmamanager en projectleider. In het beroepsonderwijs heeft ze studenten gecoacht om de volgende stap in hun ontwikkeling in te zetten. Na een korte kennismaking met provocatief coachen bij het IEP merkte ze hoe leuk het is om vanuit verbinding en humor de studenten te bereiken. Hoewel ze niet meer actief is in het coachen van de ander, ondersteunt ze Stephan graag tijdens deze workshop.

Interactieve en educatieve theatershow (fysiek)

generatietheater - De grote generatieshow

donderdag 16 november 14.00 - 17.00 uur

(Regio Twente)

Je krijgt als leidinggevenden in de zorg veel op je bordje. Personele wisselingen, innovaties en nieuwe werkwijzen volgen elkaar in rap tempo op. Je hebt daarmee tevens een belangrijke rol in het boeien, binden en goed laten samenwerken van medewerkers. Een onderdeel hiervan is het generatiedenken.

Het Generatietheater wil leidinggevenden informeren en inspireren over de dynamiek met/tussen verschillende generaties op de werkvloer. Informatieve onderdelen worden afgewisseld met inzichtrijke sketches door de aanwezige acteurs.

Het Generatietheater is een educatief en interactief bedrijfstheaterprogramma rondom generatiemanagement met een acteur uit elke generatie. Op basis van improvisatie, regietheater, stellingen en spellen leert het publiek beter samen te werken door de kracht van elke generatie te benutten.

De show creëert nieuwsgierigheid, begrip en respect voor de diverse achtergronden en leidt je naar energiek en innovatief samenwerken. Zo benut je de kracht van elke generatie!

Locatie
Theater De Kappen, Haaksbergen

Aan deze activiteit kunnen maximaal 322 personen deelnemen.

Cast: Aart Bontekoning en diverse acteurs uit alle generaties

Aart is sociaal psycholoog en generatie-expert. Hij ontwikkelde de afgelopen 20 jaar zijn expertise op het gebied van ‘de evolutionaire kracht van generaties in organisaties’. Hij is consultant, veelgevraagd spreker en auteur van boeken en artikelen op dit terrein. Hij gaat in op de verschillen tussen generaties en hoe deze benut kunnen worden binnen organisaties.

fysieke workshop

De beste leider voor jouw dreamteam

vrijdag 17 november 9.00 - 12.30 uur

(regio achterhoek)

Als leidinggevende heb je het maar te doen: ervoor zorgen dat er genoeg mensen op de werkvloer staan, zodat de operationele zorg goed verloopt. Maar ook iedereen goed gemotiveerd houden en zorgen dat er echt goede zorg wordt verleend.

De werkelijkheid is vaak weerbarstiger. Je hebt te maken met een hoog verloop en een hoog verzuim, waardoor de bezetting niet optimaal is. En de medewerkers die er wel zijn, hebben het loodzwaar en zijn niet altijd gemotiveerd. Hierdoor gaat er meer fout en loop je regelmatig achter de feiten aan. Je krijgt daar stress van. Dat merken ze thuis stiekem ook wel. Je lontje is korter. Maar dat je er slapeloze nachten van hebt en je je stiekem afvraagt hoe lang jij het zelf zo nog trekt, dat vertel je maar weinig mensen. Dat houd je voor jezelf.

Aan de slag met jouw uitdaging
In deze workshop ga je aan de slag met jouw uitdaging van dat moment. Hoe concreter, hoe beter. Andere deelnemers die jou voorgingen, hadden de volgende uitdagingen: Hoe krijg ik mijn team weer gemotiveerd? Hoe stop ik het verzuim & verloop? Wat moet ik doen om het roddelen te stoppen en weer een fijn teamgevoel te krijgen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerkers meer energie hebben? Het mag allemaal.

Wat je leert
In de workshop leer je aan de hand van de Waarderende Ontwikkelmethode hoe jij op positieve wijze een verandering in werking kunt zetten na de bijeenkomst voor jezelf en/of je team. Welke eerste stap ga je zetten? Welke voorwaarden zijn belangrijk? En wie ga je hierbij betrekken? Kortom: je gaat echt weg met een plan! Hoe fijn is dat? En het mooie is… Dit plan lukt in vrijwel alle gevallen, omdat je tijdens de workshop ook leert wat de valkuilen zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat veranderingen blijvend zijn.

Deelnemers aan deze workshop waarderen de geweldige gesprekken, de sfeer, maar vooral de mooie resultaten die ze boeken. Ze hebben echt een plan dat werkt!

Locatie
Marga Klompé, Groenlo

Aan deze activiteit kunnen maximaal 25 personen deelnemen.

Spreker: Nicole Vening

Nicole werkt al 14 jaar als zelfstandig waarderend leiderschap & organisatie consultant/coach voor organisaties die gaan voor positieve transformaties en echt geven om medewerker welzijn. Met Project IK helpt ze zorgorganisaties bij het ontwikkelen van positief leiderschap op de werkvloer voor meer betrokkenheid & welzijn & prestaties en minder verzuim & verloop.